Als u nu opnieuw zou beginnen

Ga naar de inhoud

Als u nu opnieuw zou beginnen

Permacultuur
Gepubliceerd door Tom Lassing in Klimaat · 16 mei 2018
Tags: bouwen
Ik woon heel mooi, tenminste, dat is mijn mening over mijn huis. Maar zou ik nu opnieuw kunnen beginnen, dan zou ik het met de kennis die ik nu heb toch heel anders doen.

Ik zou namelijk heel graag mijn woning vanuit de bodem willen bouwen, met een perfecte ligging op de zon zodat in de winter de zon het huis kan verwarmen, terwijl in de zomer de hitte door het natuurlijke dak wordt opgevangen.
Kortom, een huis totaal anders dan dat ik het nu heb.
Ben ik er ongelukkig van? Neen, deze droom is alleen maar ontstaan omdat ik er naar toe groeide. Zeven jaar geleden zou ik er niet aan gedacht hebben.
Zoiets groeit en bij sommige dingen is het zo dat het simpelweg gewoon bij een droom blijft.
Maar zou ik opnieuw beginnen, dan zou ik mijn huis ook zonder gasaansluiting maken. Ik zou namelijk ook liefst alle energie zelf opwekken. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld warmte die door compostering vrijkomt. Een grote compoststapel is in de kern warmer dan 60 graden. We doen daar in Nederland niets mee, maar eigenlijk is het zonde. We hebben organisch afval genoeg en door dan waterbuizen door de stapel te laten lopen kan je heel wat warmte opvangen. Vanuit dezelfde compoststapel kan je overigens wel weer gas opwekken om in het huishouden te gebruiken...
Je moet er alleen bij het bouwen van je huis wel rekening mee houden...
Mijn huidige woning is prachtig, maar er is nul komma nul rekening gehouden met de mogelijkheid van zelf energie opwekken of serieus op de zon bouwen. Daar was men bij het bouwen nog niet mee bezig, maar ook was ik er zelf bij het kopen nog niet mee bezig. Er is dus geen schuldvraag, er is slechts de constatering dat wijsheid met de jaren komt.
Maar om nu opnieuw te beginnen...


Terug naar de inhoud