Hugel cultuur

Ga naar de inhoud

Hugel cultuur

Permacultuur
Gepubliceerd door Tom Lassing in Tuinieren · 31 oktober 2019
Tags: hugelkulturhoutstapel
Mijn eerste Hugel cultuur stappen.

Op YouTube staan er heel wat filmpjes waarin men laat zien hoe je een hugel cultuur (Hügel Kultur) stapel maakt.
Het komt is het kort neer op een stapel die je begint met hout, gevolgd door zaagsel, compost en afdekken met tuinaarde of mulch, net wat je wilt.

Nu is er geen standaard manier met vaste regels waarmee je moet werken. Iedereen kan gewoon lekker een eigen ding doen en dat is dus net iets voor mij.
Wat ik heb gedaan, is dat ik mijn standaard verhoogde bakken nu combineer met de Hugel cultuur. Ik wil dat eens uitproberen. Het idee van de Hugel is dat het hout de komende jaren het voedsel gaat geven in de bak. Daarom is het opgezet.

Van pallethout maak ik standaard bakken van ongeveer 2 bij 1 en dan 40 cm hoog. Het is ongeveer, want ik werk op het oog en niet met een meetlint. Voorheen deed ik in zo'n bak dan vooral compost, maar nu ben ik met blokken hout begonnen.


Ik heb de bak met pallethout gemaakt en met plastic bescherm ik dit onbewerkte pallet hout. Onder de blokken hout heb ik worteldoek aangebracht. Zo hoop ik het onkruid van onderuit uit de bak te houden.
De tuin er omheen is bijzonder nat omdat er vrij dicht onder de oppervlakte een vrijwel ondoordringbare leemlaag ligt.
Over de blokken heen heb ik zaagsel en vooral compost gedaan. Ik heb het geheel daarna aangevuld met de oude aarde die uit de eerdere bak kwam. Dit is namelijk de tweede generatiebak. Het hout van de eerste generatie bak ligt overigens onder de boomstammen.


Bij deze bak heb ik aangevuld tot de rand.
Mijn tweede bak heb ik juist bewust veel hoger gemaakt zodat het effectieve oppervlak waarop planten kunnen staan bijna dubbel zo groot is geworden. De bakken staan met de lengte noord-zuid.

In de tweede bak veel meer hout en goed aangevuld met emers vol zaagsel.


Deze bak heb ik opgebouwd met een hoge aanvulling.


Ik heb beide bakken met de oude aarde uit de eerdere bak afgevuld.

In de eerste bak heb ik vervolgens de jonge aardbeienplantjes gezet.Terug naar de inhoud