Maak uw tuin waterbestendig

Ga naar de inhoud

Maak uw tuin waterbestendig

Permacultuur
Gepubliceerd door Tom Lassing in Klimaat · 30 juni 2020
Tags: waterregenregenton
Eén van de problemen waar we tegenwoordig mee kampen, is verdroging. Het regent niet genoeg, of niet goed.
De afgelopen drie maanden heeft het hier in feite slechts twee periodes kort, maar hevig geregend.
De hoeveelheid water is dan in die korte tijd enorm. De tuinen staan vol water en daarna is het weer weken droog.
Ondertussen sproeien we in Nederland en België massaal en daarvoor gebruiken we drinkwater dat voor een fors deel wordt opgepompt vanuit de bodem. We putten die bodem watervoorraad uit, want het regent niet genoeg mee en ALS het regent, dan voeren we het regenwater af naar de zee.
Natuurlijk kunnen we wijzen naar de boeren die hun sloten heel efficiënt aanleggen zodat de machines na een beetje regen nooit vastlopen in te modderige velden.
Daar ligt inderdaad een probleem, maar AL DIE MENSEN met een versteende tuin zijn samen ook een gigantisch probleem. In de steden en dorpen wordt regenwater ook uiterst efficiënt afgevoerd.
Als we DAAR nu eens slimmer zouden worden, dan zouden al die druppels samen een enorme emmer kunnen worden.
De eerste vraag is, heeft u al een regenton in uw tuin?
Ik heb er momenteel zelf vier staan.
Ik van het water op vanaf de regengoot. Is de regenton vol, dan gaat het water wel voor een deel de riool in. Ik laat de tonnen echter dan zo veel mogelijk overlopen zodat het water toch in de tuin komt.
De volgende vraag is wat u actief doet om de bodem van uw tuin in een dergelijke staat te houden dat de regen ook opgenomen wordt en niet bovenop blijft liggen en vervolgens toch het putje in vloeit. Het is goed om veel compost in de tuin aan te brengen.
Heeft u ondertussen een moderne stenen tuin, of heeft u nog zoiets ouderwets als 'gras'? Waarbij gras uiteraard de betere oplossing is.
Voor u overweegt uw gras om te ruilen voor kunstgras... Met kunstgras in de tuin wordt het op dat punt in de zon 10 graden warmer. Dat kunstgras is bij buitentemperatuur van 20 graden dus al behoorlijk onleefbaar. De oplossing... een nevel van water... Ik hoop dat u inziet dat dit dus écht heel erg fout is.
Een heg en een boom zijn heel mooie onderdelen in de tuin. Natuurlijk hoeft die boom geen dertig meter hoog te zijn, maar een leuke boom biedt schaduw en voorkomt hittestress in uw tuin.
Als u geen tuin heeft, maar slechts een balkon, dan zult u zien dat veel planten op uw balkon de zaak ook flink verkoelen. Het feit dat u meer water verbruikt wordt dan gecompenseerd door een klein stukje natuur dat u terug geeft. Verder is uw balkon dan veel leefbaarder geworden. De planten geven u dan ook een beetje beweging. Immers, dat is ook gezond.
Ik heb zelf de ruimte voor ook een kikkerpoel in de tuin. Daar sla ik ook heel veel regenwater in op. Het verkoelt de tuin en het biedt planten en dieren een mooie plek.
Al die kleine beetjes helpen! Ik kan dan ook aanraden "iets" te doen.


Terug naar de inhoud