Ratten

Ga naar de inhoud

Ratten

Permacultuur
Gepubliceerd door Tom Lassing in biodiversiteit · 27 november 2019
Ik noem het artikel "ratten" en geen ratten overlast. Ik moet namelijk toegeven dat ik geen overlast van de beesten heb, maar ik constateer wel dat we af en toe wat ratten in de tuin hebben.
Waarschijnlijk komen ze vanuit de sloot die om de tuin heenloopt.
Midden in de zomer zag ik op een gegeven moment twee ratten midden op de dag bij de kippen zitten. Die twee waren lekker op hun gemak het kippenvoer aan het opeten. Het kippenvoer dat in de avond naar binnen gebracht wordt, maar wat heb je daar aan als ze overdag al komen opeten.
Het was voor mij the limit.
Ik heb toen voor 280 euro aan anti ratten maatregelen gekocht.
Lokstoffen en een prachtige en toch humane val die de beesten in één klap definitief uitschakeld.

De val is nu ruim drie maanden in gebruik en vorige week was eindelijk rat nummer twee uitgeschakeld. Twee weken geleden ging rat nummer één er pas aan.
Ratten zijn gewoonte dieren en ze hebben even nodig voor ze zoiets nieuws in hun leefomgeving accepteren.
Die acceptatie is er en nu maar hopen dat ze niet door hebben waarom hun soortgenoten steeds dood rondom dat ding liggen.
Gisteren zag ik een gat in de grond en ik stak er een hooivork in. Tot mijn verrassing had ik een rat gespietst. Die overleed ter plekke.
Ik heb ook recent een tweetal overmaatste muizenvallen gekocht, volgens de winkel geschikt voor inzet tegen ratten. 5 euro voor twee van die dingen. Direct ingezet en de eerste nacht alle twee raak... De ene rat lag dood in de val. De andere val is weg... De rat was blijkbaar nog in staat te lopen en ik heb de val niet meer teruggevonden...
285 euro voor het vangen van vier ratten... Dat is nogal een investering. Ik hoop dat ik snel kan constateren dat de kostprijs nog fors gaat dalen... of dat ik geen ratten meer zie.
Afgelopen nacht bleven niet alleen de vallen onaangeraakt. Ik zag vanochtend ook geen activiteitsporen rond de vallen. Die ene die wegkwam heeft vast de hele familie gewaarschuwd.


Terug naar de inhoud