We moeten ons zorgen over ons voedsel maken

Ga naar de inhoud

We moeten ons zorgen over ons voedsel maken

Permacultuur
Gepubliceerd door Tom Lassing in Voeding · 16 december 2015
We moeten ons zorgen om ons voedsel maken
(Beursblik.nl 13 juli 2012)
Toen de West-Europese regeringen in de jaren zestig besloten dat we betaalbaar voedsel voor de massa moesten hebben, toen werd dat met gejuich ontvangen. Eindelijk kwamen lekkere groenten beschikbaar voor de  massa. Daarvoor waren aardappels en kolen het buikvuller voedsel voor de massa.
Nu konden ook andere groenten, die we ondertussen maar  gewoontjes vinden, door iedereen betaalt worden. De goedkope prijs in de  winkel kwam wel met een hoge prijs op een ander vlak.
Niet alleen  werden boeren in Afrika de dupe van de subsidies en bescherming van  boeren in Europa, maar de goedkope prijzen voor voedsel werden vooral  mogelijk omdat we massaproductie in de land- en tuinbouw gingen  toepassen. De les van tientallen eeuwen landbouw werd losgelaten. De les  van het voorkomen van bodemuitputting en jaarlijks wisselen van  gewassen. Met enorme hoeveelheden kunstmest en gif kon jaar na jaar een  enorme oogst van hetzelfde stuk land verkregen worden. Veredeling en DNA  aanpassingen deden de rest. Enorme oogsten werden mogelijk, maar één  ding verloren we. Dat ding was de voedingswaarde.
Dat we dikker en  dikker worden is vaak niet eens een zaak van te veel eten. Het is een  zaak van verkeerd eten. ALS we dan al groenten eten, dan is de  voedingswaarde amper aanwezig. De groenten worden gekweekt op dode  bodem, of soms zelfs onder glas op een soort spons.
De plant groeit  vanwege de kunstmest, maar de stoffen die ons lichaam nodig heeft, die  zitten er niet meer in. Die stoffen moet een plant uit de bodem halen.  Onze bodem is echter, na ruim veertig jaar intensieve land- en tuinbouw,  volkomen dood. Het is niet voor niets dat zelf groenten verbouwen  steeds populairder wordt. Ik heb nu ook mijn eigen moestuin en ik moet u  zeggen, mijn doperwten, peultjes, aardbeien, aardappelen, courgettes en  tomaten smaken veel beter dan uit de winkel en ik weet ook zeker dat er  veel meer voedingsstoffen in zitten. Een boer krijgt namelijk geen  extra geld voor voedingsstoffen. Een boer krijgt meer geld omdat een  vrucht of groente zo mooi mogelijk is. Totaal onaangetast door beestjes.  Een enorme lading gif kan daar prima voor zorgen. Gif dat u vervolgens  ook binnenkrijgt.
De keuze voor goedkoop voedsel bracht een enorme  weelde naar ons allen toe, maar na ruim veertig jaar kan je zien dat de  voedingswaarde weg is en de gezondheid van mensen afneemt. Er moet een  beweging in de tegengestelde richting komen met beter en eerlijker  voedsel en minder gif en kunstmest.
Ons slechte voedsel maakt het  ondertussen keihard noodzakelijk dat we ook supplementen innemen. Wilt u  uw lichaam namelijk gezond houden, dan zult u de benodigde stoffen via  een andere manier binnen moeten krijgen. In uw reguliere voedsel zitten  een aantal belangrijke stoffen niet meer.
Niet alleen ga ik me hard  maken voor Perma-Cultuur en eerlijk voedsel, ook promoot ik producten  die het tekort aan extreem belangrijke stoffen weg kunnen nemen.
Op  deze site komt in de toekomst mijn perma-cultuur site:  www.perma-cultuur.nl. Ik heb al wel wat artikelen over o.a. permacultuur  geschreven op www.bestbest.nl
Wilt u de beste supplementen gebruiken die er nu in de wereld verkrijgbaar zijn? Kijkt u dan hier: www.eetgezonder.com


Terug naar de inhoud