We zullen meer noten moeten eten
Gepubliceerd door Tom Lassing in Klimaat · 16 december 2015
Het feit dat ons eetpartoon behoorlijk gericht is op koolhydraten uit granen is geen goede zaak.
We concurreren met dat graan met vee en er is een enorme hoeveelheid ruimte voor nodig.
Weet ook dat het graan dat we eten vaak duizenden klimoters heeft afgelegd voor het bij u op tafel staat.
Het komt uit de Verenigde Staten, Rusland en soms zelfs van velden die tot voor kort oerwoud in Brazilië waren.
Weet ook dat het graan dat we eten vaak duizenden klimoters heeft afgelegd voor het bij u op tafel staat.
Het komt uit de Verenigde Staten, Rusland en soms zelfs van velden die tot voor kort oerwoud in Brazilië waren.
Uiteindelijk kan de wereldbevolking niet met deze granen gevoed blijven worden. We zitten namelijk aan een maximale oogstopbrengst terwijl de wereldbevolking blijft groeien.
Er is een oplossing.
Die oplossing is minder graanproducten gaan eten.
Er is een oplossing.
Die oplossing is minder graanproducten gaan eten.
Hoe?
Door meer noten te gaan eten. In plaats van akkers met daarop of graan, of maïs of soja hele bossen creëren met verschillende soorten notenbomen. Tussen die bomen bessenstruiken en onder die bessenstruiken groenten en daaronder knollen.
Kortom, Permacultuur.
Kortom, Permacultuur.
In noten zit een enorme hoeveelheid energie opgeslagen. We hoeven dus qua volume veel minder te eten. Dat scheelt ook enorm in de hoeveelheid producten die op weg naar de consument moeten.
In plaat van een enorme hoeveelheid graan die de halve wereld over moet, kunnen we af met een tiende van die hoeveelheid aan noten, die ook binnen 50 kilometer van de consument verbouwd kan worden.
De hoeveelheid olie en vervuiling dat dit scheelt!
Ook zal de biodiversiteit enorm toenemen. Zo'n bos met vsrschillende notenbomen is veel waardevoller dan een monocultuur akker die 6 maanden per jaar braak ligt.
In plaat van een enorme hoeveelheid graan die de halve wereld over moet, kunnen we af met een tiende van die hoeveelheid aan noten, die ook binnen 50 kilometer van de consument verbouwd kan worden.
De hoeveelheid olie en vervuiling dat dit scheelt!
Ook zal de biodiversiteit enorm toenemen. Zo'n bos met vsrschillende notenbomen is veel waardevoller dan een monocultuur akker die 6 maanden per jaar braak ligt.
Waarom doen we het nog niet?
Simpel, de noodzaak is er nog niet. Olie is nog betaalbaar, de milieuvervuiling dragelijk en er is hier nog genoeg te eten.
Wij mensen zijn niet zo slim als we denken te zijn. We gaan pas echt oplossingen zoeken als het probleem nijpend is.
Helaas hebben notenbomen wel jaren nodig om te groeien. Het zou beter zijn als we nu al zouden beginnen.
Wij mensen zijn niet zo slim als we denken te zijn. We gaan pas echt oplossingen zoeken als het probleem nijpend is.
Helaas hebben notenbomen wel jaren nodig om te groeien. Het zou beter zijn als we nu al zouden beginnen.