Laat uw tuin conform de basisbeginselen van permacultuur aanleggen - Permacultuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Laat uw tuin conform de basisbeginselen van permacultuur aanleggen

 
De tuin (her)inrichten
Belangrijk is dat u, vóór u veranderingen doorvoert, goed weet waar u heen wilt met uw tuin of veld.
Maak daarom een tekening en leg die ook even weg om het even te laten bezinken.
Dan heeft u uiteindelijk een tekening en dan moeten we toch nog even een tweetal zaken goed bezien.
Namelijk de zon en de wind.
Deze twee elementen zijn enorm belangrijk voor de inrichting van uw tuin in de lage landen.
U wilt maximaal rendement van de zon en u wilt vooral bescherming tegen de koude wind uit het noorden.
Kijk goed of uw tekening al genoeg rekening heeft gehouden met deze twee elementen.
Een bescherming tegen de wind kan op meerdere manieren. Een muur of  hek is vaak al aanwezig. Het is een mogelijkheid. Een natuurlijkere  oplossing is een haag. Heeft u een veld tot uw beschikking dan is een  houtwal helemaal prachtig. U kan ook, door ieder jaar takken op het  noorden neer te leggen, op termijn een natuurlijke wal creëren waarin  beesten zich kunnen verstoppen en/of overwinteren. Ik heb er zelf één  gecreëerd door plaggen op elkaar te stapelen. Op die plaggen heb ik  vervolgens aardbeienplanten geplaatst. Dat scheelt weer met bukken.
De zon is voor veel planten en struiken heel belangrijk. Planten die  graag vol in de zon staan moeten die kans krijgen, terwijl u er voor  moet zorgen dat schaduwliefhebbers ook echt in de schaduw komen te  staan. Daar u niet 20 jaar wilt wachten tot de natuur dat zelf geregeld  heeft bent u de architect van uw tuin. U moet rekening houden met de  eigenschappen van de planten en struiken. U bent stuurder in het geheel.
Permacultuur kijkt ook vooral naar vaste planten. Zorg dat u die  strategisch goed plaatst.
Kijkt u daarom ook goed naar combinaties  van planten, struiken en bomen die elkaar goed liggen. Daartussen en  rondom kunt u natuurlijk ook prima éénjarig spul planten!
Zo zijn  zonnebloemen en bonen een interessante combinatie. De bonen kruipen  tegen de zonnebloem omhoog. Werkt het bij u ook? Probeer dat soort  combinaties eens uit. Zo heeft u straks een mooie en een eetbare tuin.
Aan u te bepalen of u de eetbare opbrengst voor uzelf wilt, of dat u  de natuur (vogels etc) de kans geeft zich er aan de voeden. Met de  inrichting van uw tuin kunt u er rekening mee houden. Desnoods overdekt u  een deel van de tuin volledig met een vogelnet. Het is allemaal aan u.
Wees wel duidelijk, ook voor vogels. Het zou zonde zijn als ze zich vastvliegen in uw net.
Een Permacultuur tuin houdt vooral in, een duurzame tuin. Ik ben  zelf van oorsprong uit nogal gehecht aan compost bakken. Ik heb er zelfs ooit een E-boekje over geschreven. U kan dat hier gratis opvragen.
Dat is zo  gekomen vanuit de kleine tuin die we vroeger hadden. U kan er echter  voor kiezen om groenafval ook 'gewoon' op de grond te gooien. Het vormt  dan een bescherming van de bodem en een prima plek waar dieren zich  veilig onder kunnen verstoppen. de compostbak heeft wel voordelen. Zo  kunt u er vooral keukenafval in composteren en dat composteren gaat  sneller dan op de natuurlijke wijze in de tuin. Keukenafval zomaar in de  tuin kieperen kan ook een iets te veel aan ongedierte aantrekken en het  moet uiteindelijk wel leuk blijven. Woelmuizen zijn officieel  ongedierte, maar echt een ramp hoeven een paar muisjes niet te zijn.  Roofvogels vinden ze lekker en als die weer poepen is het weer mest...
Via die weg hebben ook vogels als duiven en kippen een prachtige rol in de  tuin. Hun poep is krachtige mest. Het kan dus interessant zijn om duiven of kippen te houden, of ze te stimuleren te fourageren in uw tuin. Je moet er  alleen bij duiven even rekening mee houden met de was...
Kortom, een Permacultuur tuin is pertinent geen toeval. Het is van  groot belang eea goed te plannen zodat het elkaar ook echt kan  versterken. U zult zien dat de natuur een goede tuin weet te waarderen.  Planten worden sterker en groter en vogels en insecten zullen uw tuin  een oase gaan vinden. Als je dat wilt, dan zal u zien dat het  fantastisch werkt.
Zodra ik tuinontwerpen heb, zal ik die ook gaan publiceren!
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu