Tuin conform basisbeginselen van permacultuur - Permacultuur

Ga naar de inhoud

Tuin conform basisbeginselen van permacultuur


Onze Tuin
Het overgebleven stukje weiland bij een voormalige boerderij is in 2013 op basis van de Permacultuur beginselen omgezet in een productietuin waarin leven en genieten als 'product' van de tuin ook heel belangrijk gebleven is.
Hergebruik van middelen zijn kernpunt. Al jaren gaat er bijvoorbeeld niets in de groene kliko. Al het organische materiaal uit tuin en keuken wordt middels compostering of Bokashi verwerkt en dient als verbetering en/of mest voor de productietuin.
Het is een tuin die de komende tien jaar nog jaarlijks stevig kan veranderen. Noem het 'zoekende', of noem het voortschrijdend inzicht. We blijven aanpassen met de insteek te verbeteren.
De eetbare opbrengst is een belangrijk uitgangspunt naast het zo natuurlijk mogelijk werken. Toch staat de tuin ook vol met Dahlia's en meerbloemige zonnebloemen.
Onderaan deze pagina de nodige foto's uit de tuin.


De tuin (her)inrichten
We hebben even 'ons' proces op papier gezet.
Belangrijk is dat u, vóór u veranderingen doorvoert, goed weet waar u heen wilt met uw tuin of veld.
Maak daarom een tekening en leg die ook even weg om het even te laten bezinken.
Dan heeft u uiteindelijk een tekening en dan moeten we toch nog even een tweetal zaken goed bezien.
Namelijk de zon en de wind.
Deze twee elementen zijn enorm belangrijk voor de inrichting van uw tuin in de lage landen.
U wilt maximaal rendement van de zon en u wilt vooral bescherming tegen de koude wind uit het noorden.
Kijk goed of uw tekening al genoeg rekening heeft gehouden met deze twee elementen.
Een bescherming tegen de wind kan op meerdere manieren. Een muur of hek is vaak al aanwezig. Het is een mogelijkheid. Een natuurlijkere oplossing is een haag. Heeft u een veld tot uw beschikking dan is een houtwal helemaal prachtig. U kan ook, door ieder jaar takken op het noorden neer te leggen, op termijn een natuurlijke wal creëren waarin beesten zich kunnen verstoppen en/of overwinteren. Ik heb er zelf één gecreëerd door plaggen op elkaar te stapelen. Op die plaggen heb ik vervolgens het eerste jaar aardbeienplanten geplaatst. Dat scheelde weer met bukken.
De zon is voor veel planten en struiken heel belangrijk. Planten die graag vol in de zon staan moeten die kans krijgen, terwijl u er voor moet zorgen dat schaduwliefhebbers ook echt in de schaduw komen te staan. Daar u niet 20 jaar wilt wachten tot de natuur dat zelf geregeld heeft, bent u de architect van uw tuin. U moet rekening houden met de eigenschappen van de planten en struiken. U bent stuurder in het geheel.
Permacultuur kijkt ook vooral naar vaste planten. Zorg dat u die strategisch goed plaatst.
Kijkt u daarom ook goed naar combinaties van planten, struiken en bomen die elkaar goed liggen. Daartussen en rondom kunt u natuurlijk ook prima éénjarig spul planten!
Zo zijn zonnebloemen en bonen een interessante combinatie. De bonen kruipen tegen de zonnebloem omhoog. Werkt het bij u ook? Probeer dat soort combinaties eens uit. Zo heeft u straks een mooie en een eetbare tuin.
Aan u te bepalen of u de eetbare opbrengst voor uzelf wilt, of dat u de natuur (vogels etc) de kans geeft zich er aan de voeden. Met de inrichting van uw tuin kunt u er rekening mee houden. Desnoods overdekt u een deel van de tuin volledig met een vogelnet. Het is allemaal aan u.
Wees wel duidelijk, ook voor vogels. Het zou zonde zijn als ze zich vastvliegen in uw net.
Een Permacultuur tuin houdt vooral in, een duurzame tuin. Ik ben zelf van oorsprong uit nogal gehecht aan compost bakken. Ik heb er zelfs ooit een E-boekje over geschreven. U kan dat hier gratis opvragen. (Negeer even de foutmelding bij opvragen)
Dat is zo gekomen vanuit de kleine tuin die we vroeger hadden. U kan er echter voor kiezen om groenafval ook 'gewoon' op de grond te gooien. Het vormt  dan een bescherming van de bodem en een prima plek waar dieren zich veilig onder kunnen verstoppen. De compostbak heeft wel voordelen. Zo kunt u er vooral rauw keukenafval in composteren en dat composteren gaat sneller dan op de natuurlijke wijze in de tuin. Keukenafval zomaar in de  tuin kieperen kan ook een iets te veel aan ongedierte aantrekken en het  moet uiteindelijk wel leuk blijven. Woelmuizen zijn officieel ongedierte, maar echt een ramp hoeven een paar muisjes niet te zijn. Roofvogels vinden ze lekker en als die weer poepen is het weer mest...
Via die weg hebben ook vogels als duiven en kippen een prachtige rol in de tuin. Hun poep is krachtige mest. Het kan dus interessant zijn om duiven of kippen te houden, of ze te stimuleren te fourageren in uw tuin. (prima tegen slakken). Je moet er alleen bij duiven even rekening mee houden met de was...
Kortom, een Permacultuur tuin is pertinent geen toeval. Het is van groot belang e.e.a. goed te plannen zodat het elkaar ook echt kan versterken. U zult zien dat de natuur een goede tuin weet te waarderen. Planten worden sterker en groter en vogels en insecten zullen uw tuin een oase gaan vinden. Als je dat wilt, dan zal u zien dat het fantastisch werkt.
Als iets niet werkt, grijp dan gewoon in en verander het. U bent degene die over het uiteindelijke ontwerp gaan.
Terug naar de inhoud